Semmelrock Bradstone Madoc, сиво-жълт меланж, структурна повърхност

Semmelrock Stein+Design предлага разнообразни продукти с мултифункционално приложение, с които да реализирате творческите си идеи, като останете верни на индивидуалния си стил. Предайте уют или създайте акцент, като изградите декоративни, архитектурни елементи в градината с продуктите от серията Bradstone.

Разнообразието от елементи позволява да зонирате пространството, като го оптимизирате и своевременно запазите хармонията във Вашето кътче за отдих. Системите Bradstone са практично решение за изграждане на различни по големина и форма цветарници. Декоративните цветарници на няколко нива предлагат удобството да аранжирате различни растителни видове и да създадете атрактивна композиция с цъвтящи и вечно зелени видове. За да създадете хармонична среда, в която видовете да съжителстват без да си пречат, Ви препоръчваме да се консултирате със специалисти.

Разбира се необходимо е да съобразите размерът на кореновата система, за да не се компрометира конструкцията на цветарника или развитието на растението. За градината е препоръчително да изберете непретенциозни видове с плитко вкореняване, които предпочитат слънчеви терени и са издръжливи на ниски и високи температури. За да осигурите лесна поддръжка на цветарника желателно е да съобразите дренажа на почвата и необходимостта от органични вещества за подхранване на растението.

Технология на изграждане на цветарник с блокчета за зидане Madoc и Milldalе:

Преди да започнете изграждането трябва да очертаете мястото което сте избрали. Ако имате съществуваща „стара основа“ върху която да изградите Вашия нисък цветарник можете да започнете изграждането. В случай, че цветарника е по-висок първо трябва да се направи фундамента.

Важно! Дълбочината на фундамента в общия случай зависи от височината и типа на конструкцията.

Стъпка 1

За цветарник с височина до 90 cm направете изкоп с дълбочина мин.50 cm и ширина 20 cm. Вместо кофраж използвайте кухотелно блокче за зидане с размери 50х20х25 cm, което трябва да запълните с бетон С 16/20.

Стъпка 2

Излетият фундамент се изравнява и се оставя да втвърди.

Стъпка 3

Нанася се зидарски разтвор 10-20 mm и се пристъпва към редене на първия ред блокчета. Първият ред блокчета е добре да се монтира върху по-дебел слой (10-20 mm) от материалът за слепване (може и зидарски разтвор) с цел нивелиране и изравняване на нивото.

Стъпка 4

Блокчетата се слепват както хоризонтално така и вертикално, като дебелината на лепилния слой е желателно да бъде около 5 mm. Работете от дясно на ляво, като внимавате да не зацапвате блокчетата с излишен материал. Запълнете фугите с подходяща фугираща смес.

Стъпка 5

Макс. височина – 90 cm или до 6 реда блокчета за зидане + покривна плоча! Залепете максимално 6  реда блокчета.

Стъпка 6

След всеки ред проверявайте дали конструкцията е равна.

Стъпка 7

Залепете покривната плоча за да придадете завършен вид на цветарника.

Стъпка 8

Запълнете всички фуги между елементите от вътрешната страна с лепилния разтвор и поставете хидроизолация преди да поставите пръстта и да посадите растенията.

Вашият цветарник е готов!

Можете да използвате конструкциите и за отглеждане на зеленчуци.

Още варианти на декоративни цветарници и друга градинска архитектура, изградена със системи за стени и огради Madoc, Milldale, Travero и Mountain Block  може да откриете в брошурата  Bradstone- креативни решения.

Bradstone Madoc система за стени

Bradstone Milldale система за стени